Kawa – wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranku. Jedni piją ją do śniadania, inni w drodze do pracy, a jeszcze inni już przy swoim biurku w pracy zawodowej. Jedni wolą mocne espresso, inni delikatne, śniadaniowe latte. Bez względu na te różnice picie kawy jest dla jej miłośników prawdziwą przyjemnością. Trzeba jednak wiedzieć, że jej nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Jaki?
Picie kawy może być korzystne!
Oczywiście picie kawy nie jest zawsze niezdrowe. Wręcz przeciwnie, kawa wypijana w rozsądnych ilościach może mieć naprawdę dobry wpływ na nasz organizm i samopoczucie. Udowodniono na przykład, że picie 1-2 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę żółciową o jakieś 40%. Poza tym spożywanie kawy obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, jest też polecana osobom z niskim ciśnieniem tętniczym, gdyż zawarta w niej kofeina pobudza. Picie kawy działa moczopędnie, ułatwia więc pozbycie się z organizmu razem z moczem szkodliwych substancji. Wypicie kawy przed wzmożonym wysiłkiem fizycznym może zapobiec wystąpieniu zakwasów. Ale jak wszystko, nadmiar kawy szkodzi, a jej długotrwałe spożywanie w dużych ilościach może poważnie odbić się na naszym zdrowiu.
Kiedy picie kawy jest niekorzystne
Kofeina zawarta w kawie może wypłukiwać magnez i wapń, dlatego osoby spożywające ją w nadmiarze często narzekają na skurcze i drżenie mięśni. Jest to klasyczny objaw niedoborów magnezu. Poza tym kawa utrudnia też wchłanianie z układu pokarmowego niektórych minerałów, takich jak żelazo czy cynk. Kofeina jest też substancją uzależniającą, dlatego kawę zalicza się do używek. Osoby uzależnione od kofeiny mogą być nerwowe i rozdrażnione, gdy nie dostaną jej kolejnej dawki. Warto więc pić kawę z umiarem. Działanie moczopędne kawy może mieć też negatywny skutek, mianowicie powodować odwodnienie organizmu. Picie kawy na czczo podrażnia żołądek i cały układ pokarmowy i może powodować niestrawność. Osoby z chorobą wrzodową oraz nadciśnieniem powinny unikać kawy lub zastąpić ją kawą bezkofeinową.