Własny ogródek warzywny – dlaczego warto?

Moda na ekologiczne jedzenie jest ostatnio bardzo promowana, czy to w telewizji, w mediach społecznościowych, przez gwiazdy fitnessu i trenerów. Niestety, trzeba przyznać, że żywność pod znakiem „EKO” jest przeważnie bardzo droga i nie każdego z nas na nią stać. Co w takiej sytuacji zrobić, jeśli zależy nam na zdrowym i bezpiecznym odżywianiu? Dobrym pomysłem jest własny, przydomowy ogródek warzywny. Jeśli tylko mamy możliwość takowy stworzyć, nie wahajmy się ani chwili!

Ogródek warzywny przed domem – dlaczego warto?

Chyba nikogo z nas nie trzeba przekonywać do zalet posiadania własnego ogródka warzywnego. Nawet niewielka połać ziemi zagospodarowana na uprawę kilku warzyw pozwoli nam uzyskać zdrowe warzywa, z bezpiecznej i wolnej od chemicznych dodatków uprawy.ogródek warzywny

ogródek warzywnyTaki ogródek warzywny wcale nie wymaga dużych nakładów pracy i pieniędzy. Tymczasem uzyskane plony będą dla nas prawdziwym źródłem radości, zwłaszcza dla kogoś, kto pochodzi z miasta i nie miał nigdy styczności z taką żywnością. Ogródek warzywny i możliwość uprawiania go to też wspaniała forma relaksu po ciężkim dniu pracy. Wiele osób przyznaje, że spędzanie tak wolnego czasu bardzo wycisza i uspokaja, a przy tym jest pożyteczne. Osoby od lat uprawiające taki przydomowy ogródek przyznają, że dopiero jedząc warzywa z takiego ogródka poczuły ich prawdziwy smak.

Jak zaaranżować swój warzywny ogródek?

Aby uprawa warzyw dała efekty i zakończyła się powodzeniem, musimy dobrze zaplanować stworzenie ogródka. Na ogródek warzywny najlepiej nadają się zaciszne i dobrze nasłonecznione miejsca (słońce powinno do nich docierać przez około 6 godzin dziennie), a gleba żyzna i próchnicza. Przed samym zasadzeniem warzyw warto ziemię dodatkowo użyźnić kompostem.ogródek warzywny

ogródek warzywnyDopiero tak przygotowany ogródek z czasem odda nam swoje plony. Oprócz tego musimy też wiedzieć, jakie rodzaje warzyw mają szansę wyrosnąć w naszym ogródku. Najlepiej sadzić warzywa, z których przygotujemy letnie surówki i sałatki, a więc sałatę, rukolę, ogórki, rzodkiewkę, pomidory, szczypior, fasolkę szparagową czy cebulę dymkę. Wokół nich świetnie będą się prezentować różnego rodzaju zioła, które również znajdą szerokie zastosowanie w kuchni.ogródek warzywny Z warzyw długo plonujących warto zasadzić cukinię, dynię, kabaczki oraz patisony. Najlepiej wybrać te warzywa, które lubimy jeść. Wtedy nasz ogródek warzywny naprawdę będzie dla nas źródłem zdrowego, ekologicznego jedzenia, a uprawa go – źródłem radości.

Leave a Reply