Dorsz – dlaczego warto go jadać?

Dorsz to ryba zaliczana do drapieżnych ryb morskich zamieszkujących Ocean Atlantycki i morza na północy Europy. Z tego względu najczęściej możemy spotkać dorsza atlantyckiego i jego trzy podgatunki, z których zdecydowanie najpopularniejszy w naszym kraju jest dorsz bałtycki. Dietetycy podkreślają, że ryby powinny stanowić część naszego menu, gdyż są źródłem wielu cennych minerałów. A jak to jest w wypadku dorsza?

Dorsz – ryba zdrowa pod wieloma względami

Dorsz to wyjątkowe źródło białka i selenu, który wzmacnia odporność i jest wskazany w leczeniu niedoczynności tarczycy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na różne układy w naszym organizmie. Na przykład witamina B1 wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, sercowego i pokarmowego, witamina B2 wpływa dodatnio na stan naszej skóry, witamina B6 odpowiada za metabolizm białek i węglowodanów oraz reguluje ciśnienie tętnicze, a witamina B12 chroni przed anemią.

dorsz

Dorsz to drapieżna ryba morska zamieszkująca głównie Ocean Atlantycki.

Dorsz jest też źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która obniża poziom złego cholesterolu. Reguluje też poziom jodu, który z kolei reguluje działanie tarczycy w przypadku podejrzenia nadczynności. Okazuje się, że dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek może zaspokoić spożycie zaledwie 100 gram dorsza. Dorsz, podobnie jak inne ryby, jest też naturalnym źródłem kwasów omega-3, co sprawia, że powinny go jadać także dzieci. Kwasy omega-3 mają znaczny wpływ na prawidłowy rozwój układu ruchowego i umysłowego. U dzieci wspomagają więc ogólny rozwój, u dorosłych zaś mogą pomóc poprawić pamięć i koncentrację oraz zapobiec chorobom serca.

dorsz

Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, potrzebnych zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

I chociaż dorsz to ryba o dużej zawartości tłuszczu, jest niskokaloryczna! 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kalorii. Można więc ją śmiało spożywać, nawet będąc na diecie.

Jak przyrządzać dorsza?

Dorsz posiada białe, delikatne mięso. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i grillowania, gotowania na parze czy duszenia, a nawet pieczenia. To daje nam spore pole do popisu w zakresie jego przygotowania.

dorsz

Smakuje w wielu odsłonach, między innymi smażony, grillowany czy gotowany na parze. Jest wyśmienity i niskokaloryczny!

dorsz

Pieczony filet z dorsza z posypką z krakersów.

dorsz

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem.

Można wykorzystać go do wykonania przystawek, zupy rybnej, zapiekanki, tatara, a nawet pasty do kanapek. W sprzedaży można spotkać między innymi filety, polędwice i tusze z dorsza, a także dorsza patroszonego, świeżego, mrożonego bądź wędzonego (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-morskie/dorsz). Nawet jeśli nie przepadamy za rybami, warto dać mu szansę – to samo zdrowie dla całej rodziny!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.