Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie łatwe pytanie: smak espresso zależy od przynajmniej pięciu czynników: dobrego ekspresu ciśnieniowego, rodzaju kawy, ilości kawy oraz czasu ekstrakcji, a także od jakości wody. Chociaż sama czynność nie zajmuje więcej niż pięć minut, to jednak wystarczy tylko chwila nieuwagi, by zepsuć smak napoju lub zrobić zbyt rozwodnioną kawę.
Ekspres ciśnieniowy a stopień zmielenia ziaren
Nie wiem jak jest u Was, ale osobiście jestem gorącym zwolennikiem korzystania z ekspresu ciśnieniowego, ponieważ pozwala w bardzo szybki sposób przygotować niezwykle aromatyczne espresso. W przeciwieństwie do urządzeń na kapsułki, użytkownik ma wpływ na to, jaka ilość kawy chce uzyskać oraz jakiej porcji użyć. Sekret idealnego espresso kryje się w umiejętnym doborze proporcji kawy oraz ilości wody. W myśl włoskiej reguły, należy wziąć 7 gram kawy (czyli tyle, ile wynosi pojemność standardowej miarki dołączonej do ekspresu) na 25 ml gotowego napoju.
Specyfikacje ekspresów ciśnieniowych wymagają, by używać do nich kawy o średnim stopniu zmielenia, ponieważ zbyt grube ziarnka nie pozwolą wydobyć pełni aromatu z zawartych w kawie olejkach eterycznych, a zbyt drobno zmielona kawa sprawi, że zamiast płynnego strumienia napoju zaczną pojawiać się przerwy w przelewaniu. Jak rozpoznać dobrze przygotowany napój? Na jego powierzchni powinna pojawić się brązowa, delikatna pianka.
Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy użyje się kawy z gatunki arabicy czy też mieszanki z robustą, ponieważ producenci potrafią przygotować już tak dobrze skomponowane mieszanki, w których liczy się smak i aromat, a nie tylko gatunek kawy.
Temperatura naparu a ciepło naczynia
Nie ma nic gorszego od wlania gorącej kawy do zimnej filiżanki, ponieważ momentalnie obniża się temperatura napoju, co powoduje, iż nie wydobywają się wszystkie aromaty. Przed przygotowaniem espresso należy ogrzać delikatnie filiżankę: obojętnie, czy wykorzystując do tego dyszy do spieniania mleka lub korzystając z gorącej wody z czajnika. Pamiętajcie, że ekspres ciśnieniowy „wylewa” kawę o średniej temperaturze 80-90 stopni, dlatego tak ważne jest, aby naczynie, do którego trafia było ocieplone do temperatury około 60-70 stopni. Na smak napoju wpływa też woda – powinna być miękka, a przynajmniej pozbawiona dużej ilości kamienia, który negatywnie wpływa na smak gotowego espresso.
Rodzaje espresso
Porządne kawiarnie oferują swoim klientom kilka rodzajów kawy typu espresso. Wśród nich najbardziej popularna jest wersja klasyczna (na którą przepis podałem kilka linijek wyżej) oraz macchiato, czyli z bardzo małą ilością gorącego lub zimnego mleka. Panie gustują w wersji con panna (ze słodką bitą śmietanką) lub lungo, czyli delikatnie przedłużonego dodatkowa porcją wody espresso. Dla panów polecam sięgnięcie po wersję doppio (podwójne espresso) lub ristretto o pojemności zaledwie 10ml – gwarantuję, że obie kawy dostarczą solidnej dawki energii na dobry początek dnia!