Przejście na dietę to decyzja, która wpływa na nasze codzienne życie oraz samopoczucie. Aby okazała się ona skuteczna, ważne by była bogata w produkty wartościowe pod względem spożywczym, a jednocześnie niskokaloryczne. Jednym z takich produktów są ryby. Można je przyrządzić na wiele sposobów, tak aby były smaczne oraz dietetyczne. Poznaj najciekawsze pomysły na dania z ryb.
Dania z ryb urozmaicą Twoją dietę
DORSZ
To morska ryba odławiana w chłodnych akwenach. Zalicza się do chudych ryb, dlatego idealnie sprawdzi się jako element dietetycznych dań. Dodatkową zaletą tej ryby jest fakt, że dorsz jest właściwie uniwersalny, jeśli chodzi o obróbkę kulinarną: można go gotować na parze – to wersja zdecydowanie fit, ale również dusić, piec czy grillować. Ponadto posiada niezwykłe wartości odżywcze – jest źródłem witaminy B12, D3, a także fosforu czy kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Dorsz gotowany na parze podany z brokułami.

Dorsz pieczony z warzywami zimowymi.

Zapiekany dorsz na szpinaku.
ŁOSOŚ
Łosoś jest rybą morską o wysokich walorach smakowych. Zawartość tłuszczu w tuszy jest zależna od jego gatunku – na przykład łosoś królewski i czerwony zawiera więcej tłuszczu, w porównaniu do łososia różowego. Ryba ta również jest bogata w cenne składniki odżywcze, m. in. witaminy A, B, B6, D i E, a także egzogenne aminokwasy, białko i kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Łosoś idealnie sprawdzi się w formie dania obiadowego. Świetnie smakuje doprawiony odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu, grillowany lub duszony. Łosoś wędzony pasuje natomiast do sałatek i jako dodatek do kanapek.

Grillowany łosoś z puree z kalafiora.

Łosoś z cytryną i pietruszką.

Łosoś z kaszą i sosem a’la beszamel.
PSTRĄG
Pstrąg jest rybą słodkowodną, wymagającą czystej i dobrze dotlenionej wody. Takie środowisko życia powoduje, że ryby te są najwartościowsze pod względem ilości składników odżywczych oraz niskiego poziomu zanieczyszczenia mięsa substancjami chemicznymi. Przyrządzony w dietetyczny sposób pstrąg stanowi świetną alternatywę dla niskokalorycznego mięsa drobiowego. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, ale też dodatek do sałatki czy jako przystawka.

Pstrąg smażony z cytryną i orzechami.

Pstrąg pieczony w folii.

Sałatka z wędzonym pstrągiem i grapefruitem na roszponce.
Dania z ryb to świetny pomysł na dietetyczny posiłek. Ryby są zdrowe, smaczne i uniwersalne, jeśli chodzi o sposób podania. Spróbuj jeszcze dzisiaj!