Olej tłoczony na zimno ma wiele korzystnych właściwości. Nie musimy kupować gotowego oleju ze sklepu, możemy sami go wyprodukować. Wystarczy zakupić odpowiednią maszynę do tłoczenia oleju. Jakie standardy powinna spełniać?
Jakie właściwości ma olej tłoczony na zimno?
Zakup maszyny do tłoczenia oleju, może mieć wiele korzyści dla zdrowia. To nie tylko produkcja oleju na własny użytek, z nasion, które chcemy użyć. Olej zrobiony w domu i spożyty niezwłocznie, oprócz dostarczenia nam cennych kwasów tłuszczowych, będzie dodatkowo chronił nas przed wolnymi rodnikami. Właściwości zdrowotne oleju zależą od tego, z czego jest przygotowany. Olej rzepakowy wpływa na poprawę kondycji skóry, oczu, zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi. Chroni przed chorobami układu krążenia. Olej lniany z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, wpływa korzystnie na odtłuszczenie wątroby, przyspiesza regenerację mięśni, łagodzi objawy menopauzy. Olej z nasion czarnuszki wspomaga odporność, a olej arganowy działa przeciwstarzeniowo.
Maszyna do tłoczenia oleju na zimno
Olej tłoczony na zimno jest bardzo wrażliwy na złe przechowywanie. Dzięki własnej, domowej maszynie do tłoczenia, można wyprodukować tyle oleju, ile w danej chwili chcemy zużyć. Nie musimy przechowywać na półkach kilku rodzajów oleju, na przykład olej konopny spożywczy czy olej słonecznikowy. Wybierając maszynę do tłoczenia oleju, warto zwrócić uwagę na jej efektywność, ile nasiona naraz możemy wsypać i ile oleju wyjdzie. Ziarna do produkcji domowego oleju nie powinny być wcześniej podgrzane, aby nie stracić swoich właściwości. Ważna jest także temperatura, w jakiej maszyna tłoczy olej. Nie powinna przekraczać 40 stopni. Maszyna powinna być wykonana z materiałów najwyższej jakości. Najlepiej jeśli nie zawiera plastikowych elementów.
Olej wytworzony w domu dzięki prasie do oleju należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej z ciemnego szkła. Taki olej należy spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 tygodni.