Domowa spiżarnia – jak ją urządzić?

Domowa spiżarnia to idealne miejsce na przechowywanie przetworów przyrządzonych własnoręcznie w okresie letnim z myślą o jesieni i zimie, gdy dostęp do świeżych i dojrzałych owoców i warzyw jest utrudniony. Aranżacja tego pomieszczenia czy wydzielonego kącika nie należy jednak do najłatwiejszych. Jak urządzić spiżarnię, by była praktyczna i funkcjonalna?

Domowa spiżarnia – czym się charakteryzuje?

Spiżarnia to miejsce, które przede wszystkim kojarzy nam się z dużą ilością półek uginających się pod jeszcze większą ilością słoików z rozmaitymi przetworami. To też pomieszczenie, w którym panuje chłód niezależnie od temperatury na zewnątrz. To bardzo istotne, gdyż większość przetworów przechowywana w cieple może po prostu się zepsuć. Zatem aranżując naszą domową spiżarnię, wybierzmy pomieszczenie oddalone od źródeł ciepła, najlepiej w północnej części budynku. Najlepiej, gdy mamy możliwość zaplanować to jeszcze na etapie remontu. Jeżeli nie, możemy wydzielić na to niewielki fragment części mieszkalnej, na przykład miejsce pod schodami czy we wnęce w przedpokoju. domowa spiżarniaPraktyczniej jest, gdy domowa spiżarnia znajduje się niedaleko kuchni, wtedy mamy łatwy dostęp do dowolnych przetworów w trakcie gotowania. Pamiętajmy o odpowiedniej wentylacji takiego pomieszczenia – najlepiej, gdy znajduje się w nim okno albo chociaż kanał wentylacyjny.

Jak urządzić domową spiżarnię?

Aby w naszej spiżarni panowały zawsze czystość i porządek, warto wykorzystać rozwiązania, które ułatwią nam o to dbać. Na przykład ściany i podłogi najlepiej wykończyć płytkami ceramicznymi, które łatwo i szybko się myje. Jeżeli znajduje się w niej okno, od razu zabezpieczmy je moskitierą, by nie dostały się do niej owady. No i oczywiście niezbędne będą regały i półki, na które trafią słoiki z przetworami czy rzadziej używane naczynia kuchenne. Aby wytrzymały ciężar tych zapasów, najlepiej wybrać solidne, metalowe regały czy półki wiszące.domowa spiżarnia Na koniec pozostaje nam uzupełnić te półki naszymi słoikami. Najlepiej zrobić to w jakimś ustalonym porządku, a każdy słoik dokładnie opisać. Wtedy nie będzie problemu z odnalezieniem potrzebnego nam przetworu. Tak wyposażona domowa spiżarnia z pewnością spełni swój cel i będzie ulubionym miejscem w domu każdej gospodyni!

Leave a Reply