Dieta na dobry wzrok – co warto jeść?

Wzrok to bardzo ważny zmysł, który każdego dnia wystawiany jest na wiele negatywnych wpływów. Nic dziwnego, że już osoby w młodym wieku, a nawet dzieci borykają się z problemem pogarszającego się wzroku i są zmuszone nosić okulary. Czy są jakieś naturalne sposoby na wzmocnienie wzroku? Czy istnieje jakaś dieta na dobry wzrok?

Dieta na dobry wzrok – dlaczego odżywianie ma znaczenie?

Nie od dziś wiadomo, że to, co na co dzień spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nic zatem dziwnego, że nasza dieta może też wspomagać narząd wzroku. Wystarczy tylko zadbać, by dominowały w niej pewne witaminy i składniki odżywcze, które poprawiają kondycję oczu. dieta na dobry wzrok

dieta na dobry wzrok

Dieta na dobry wzrok powinna być bogata w antyoksydanty, luteinę, cynk, selen, antocyjany, mangan, miedź, a także witaminy A, C, E, D oraz z grupy B. Jakie produkty spożywcze dostarczą ich nam w największej mierze? Omówmy niektóre z nich.

Źródła witamin i minerałów cennych dla oczu

Witamina A to jeden z najważniejszych składników odżywczych dla naszego wzroku. Niedobór witaminy A to przyczyna kurzej ślepoty, inaczej mówiąc ślepoty zmierzchowej. Dieta dobra dla oczu powinna więc obfitować w produkty spożywcze bogate w tę witaminę. Znajdziemy ją także pod nazwą beta-karoten, retinol czy prowitamina A. Zawierają ją przede wszystkim masło, jaja, mleko, wątróbka, sery, mięso, tłuste ryby oraz warzywa i owoce, takie jak marchew, pomidor, papryka, szpinak, mango, morela, melon czy brzoskwinia.dieta na dobry wzrok

Witamina C to najsilniejszy antyoksydant. Jej niedobór wpływa nie tylko na obniżenie odporności organizmu, ale także na pogorszenie wzroku, gdyż sprzyja rozwojowi zaćmy. Aby więc uzupełnić niedobory witaminy C, warto jeść paprykę, natkę pietruszki, truskawki, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki oraz cytrusy.dieta na dobry wzrok

Witamina E to z kolei najsilniejszy, naturalny przeciwutleniacz. Przede wszystkim chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, które powodują między innymi obumieranie komórek tkanki gałki ocznej. Źródłem witaminy E są głównie migdały, orzechy ziemne, laskowe i włoskie, margaryna, jaja, mleko, mąka pełnoziarnista, kiełki pszenicy, a także zielone warzywa (np. brukselka) oraz owoce dzikiej róży, kwiat lipy, algi. Znajdziemy ją także w roślinnych olejach, np. sojowym, kukurydzianym czy słonecznikowym.

dieta na dobry wzrok

Leave a Reply