W związku z tym, że żona przygotowywała całe przyjęcie Bożonarodzeniowe, postanowiłem wziąć na siebie organizację Sylwestra. Początkowo głowiłem się, co podać, jednak po krótkiej konsultacji z małżonką postanowiliśmy uraczyć gości ciepłymi przekąskami oraz dobrymi trunkami. I tu pojawił się kłopot: z jednej strony nie chcemy wydawać sporo na alkohol, zaś z drugiej pragniemy uniknąć sytuacji, iż na stole pojawi się zwykła wódka i ewentualnie piwo lub wino. Z pomocą przyszła mi stara książka kucharska, w której znalazłem przepis na pyszne i oryginalne likiery domowej roboty, które przygotowuje się kilka godzin przed przybyciem gości.
Dlaczego własnoręcznie robiony likier?
Z kilku powodów: przede wszystkim w myśl reguły „wiem, co jem” (chociaż tu powinno być raczej „wiem, co piję”), mam gwarancję świeżości produkty oraz mogę pochwalić się nim przed znajomymi. Oszczędność czasu i pieniędzy to także niebanalny argument w tej kwestii, bowiem dobry likier kawowy lub kajmakowy potrafi kosztować często około 100zł za jedną butelkę, zaś w koszt domowego napoju wynosi około 30 złotych.
Przepis na likiery smakowe
Likier kawowy
Przygotuj: 300ml dobrej wódki, 1 mleko zagęszczone (może być z puszki, chociaż ja używałem mleczka w kartonie niesłodzonego), 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i ładnie wyglądającą butelkę.
Przygotowanie: w blenderze umieść mleko oraz alkohol i bardzo dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości (około 100ml) ostudzoną kawę i wymieszaj na najwyższych obrotach. Przelej go do butelki i odstaw do lodówki na jakieś 2-3 godziny.
Moja rada: jeśli likier wyszedł zbyt rzadki, to wystarczy zmniejszyć ilość alkoholu lub po prostu dodać więcej mleka zagęszczonego.
Likier ajerkowaniowy/kajmakowy
To nieco trudniejszy przepis, niemniej warty poświęcenia swego czasu, bowiem trzeba tygodnia, zanim się go zakosztuje (smaki muszą się „przegryźć”).
Potrzebujesz: 1 szklankę whisky, pół szklanki wódki oraz śmietanki 30%, 1 mleko zagęszczone niesłodzone, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru-pudru.
W garnku podgrzej śmietankę, mleko, cukier oraz kawę. Nie gotuj, lecz podgrzewaj do momentu, aż masa będzie płynna. Następnie zostaw do ostygnięcia i powoli dodaj whisky z wódką. Delikatnie mieszaj, aby całość się nie zważyła! Przelej do butelki i zostaw na tydzień w lodówce lub chłodnym miejscu. Gwarantuję, że goście oniemieją z zachwytu, próbując tego alkoholowego cuda!