Szukając najzdrowszych metod przyrządzania posiłków na ciepło, bez wątpienia na pierwszym miejscu znajdzie się gotowanie na parze. Tradycyjne gotowanie warzyw czy innych produktów w wodzie sprawia niestety, iż większość składników odżywczych i witamin zostaje bezpowrotnie utracona i wylana wraz z wodą. Tymczasem przyrządzanie posiłków na parze pozwala zachować naturalny smak, aromat i chrupkość warzyw oraz sprawia, iż mięsa są delikatne, soczyste i niskokaloryczne. Dania przyrządzane na parze są często podstawowym elementem różnego rodzaju diet redukcyjnych. Prawda jest jednak taka, iż każdy, kto pragnie dbać o swoje zdrowie powinien przerzucić się na tę formę jedzenia.
Gotowanie na parze – dlaczego warto?
Zgodnie z pewnymi szacunkami podczas zwykłego gotowania w wodzie straty witamin i minerałów osiągają jakieś 40 procent. Szczególnie podatna na zniszczenie w gorącej wodzie jest witamina C. W przypadku długotrwałego gotowania bezpowrotnie tracimy jakieś 70 procent zawartości tej witaminy! Oprócz tego z pożywienia gotowanego w wodzie „uciekają” nam także witaminy A, E oraz z grupy B. Gotowanie na parze pozwala także wydobyć zawarty w produktach spożywczych smak, dlatego często nie wymagają one solenia. Nie ma też potrzeby używania tłuszczu.
Choć panuje przekonanie, że potrawy przyrządzane na parze są bezsmakowe i jałowe, prawda jest taka, iż odpowiednio przyrządzone smakują wyśmienicie! A przy tym są lekkostrawne, bardzo zdrowe i wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Aby jednak gotowanie na parze okazało się smaczne, musimy wiedzieć, jakie produkty można w ten sposób przyrządzać oraz w jaki sposób gotować na parze. Kluczowe znaczenie ma tu użyty sprzęt.
Co można gotować na parze?
Gotowanie na parze to metoda uniwersalna w kuchni, często można za jej pomocą przygotować cały obiad. Podczas parowania temperatura osiąga około 100 – 120 stopni Celsjusza, zatem warzywa są bardzo szybko ugotowane. Częstym problemem osób niewprawionych w gotowanie na parze jest przegotowywanie warzyw, przez co są one niesmaczne i rozpadają się. Warto więc szczególnie pilnować czasu gotowania. Najlepiej gdy warzywa są jeszcze ‘al dente’, wtedy nie tracą smaku i koloru, a przy tym przyjemnie chrupią. W ten sposób można przygotowywać ziemniaki, kalafior, brokuł, marchew, a nawet warzywa liściaste, takie jak szpinak. Podobnie gotowane na parze ryby oraz mięsa pokrojone w cieńsze paseczki są lekkie, delikatne w smaku i bardzo zdrowe.
Na parze można też z powodzeniem gotować ryże, szczególnie aromatyczne odmiany (na przykład ryż jaśminowy lub basmati), a także kasze, szczególnie kaszę kus-kus i kaszę mannę, makarony czy nawet jajka. Są jednak produkty, którym para nie służy. Na przykład pomidory pod wpływem gorącej pary zupełnie tracą smak. Jednak większość znanych nam potraw smażonych czy pieczonych w piekarniku można przygotować w zdrowszej wersji, czyli na parze.
Jak przyprawiać dania z parowaru, by były smaczniejsze?
Jak już wspomnieliśmy, gotując warzywa na parze, nie musimy ich solić, gdyż para wodna wydobywa zawarty w nich sód. Nie oznacza to jednak, że dań przygotowywanych w ten sposób nie możemy w żaden sposób przyprawić, by podnieść ich walory smakowe. Doprawić można wodę, która będzie parować na warzywa. Wystarczy użyć do tego suszonych ziół. Jeśli przyrządzamy rybę na parze, można zmieszać wodę pół na pół z wytrawnym, białym winem.
W czym gotować na parze? Przegląd naczyń i garnków
Gotować na parze można na wiele sposobów. Osoby nieposiadające specjalnie przygotowanych do tego urządzeń mogą gotować w zwykłym garnku, na który nałożą sitko, a w nim z kolei ułożą produkty spożywcze. Ważne, by nie stykały się one z wodą. Najlepsze jednak okażą się zestawy garnków do gotowania – są to piętrowe garnki z możliwością ich łączenia, co pozwala naraz gotować na parze kilka produktów. Istnieją też elektryczne parowary, które działają na podobnej zasadzie, ale korzystamy z nich nie na kuchence, lecz podłączając do prądu. Decydując się na specjalne garnki czy urządzenia do gotowania na parze warto ściśle trzymać się instrukcji obsługi i wskazanego czasu gotowania – w przeciwnym razie nasze dania będą niedogotowane lub rozgotowane.
Marka Philipiak, promując zdrowy styl życia, wprowadziła w swojej linii garnków zestawy umożliwiające gotowanie na parze. Jak z nich korzystać? Co o nich sądzą ich użytkownicy?
Garnki Philipiak – gotowanie na parze staje się łatwiejsze
Marka Philipiak stworzyła specjalną linie garnków do gotowania na parze w systemie wieżowym. Można z niego korzystać na wiele sposobów. Zawsze przyjmujemy zasadę, że potrawa, która musi gotować się najdłużej, powinna być umieszczona na samym dole wieży. Jeżeli dostawiamy kolejne naczynia do wieży, zawsze powinny być one rozgrzane. Wyjątek stanowi misa, która nie posiada akutermicznego dna i szybko rozgrzeje się tuż po dostawieniu jej do wieży.
Garnki Philipiak umożliwiają gotowanie na parze w wielu kombinacjach:
Mała wieża I – na dużym lub średnim naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze i przykrywamy zwykłą pokrywą.
Mała wieża II – na średnim naczyniu umieszczamy tarkę. Przykrywamy misą, na niej stawiamy rozgrzane uprzednio małe naczynie z akutermicznym dnem i przykrywamy pokrywą.
Mała wieża rozszerzona – na średnim lub dużym naczyniu ustawiamy naczynie do gotowania na parze, następnie kładziemy na niego tarkę i krążek redukcyjny. Całość przykrywamy misą.
Średnia wieża – na dużym naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze, a na nim kładziemy krążek redukcyjny. Przykrywamy misą i na niej ustawiamy średnie naczynie z podgrzanym dnem, przykrywamy średnią pokrywą.
Duża wieża – na dużym naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze, na nie kładziemy krążek redukcyjny, następnie przykrywamy misą i na nią stawiamy średnie naczynie z podgrzanym dnem. Na naczynie kładziemy tarkę, przykrywamy misą średnią i na niej stawiamy podgrzane wcześniej naczynie małe.
Ilość dostępnych kombinacji z zestawem marki Philipiak sprawia, że możemy przyrządzać na parze bardzo różne potrawy i w różnych ilościach – od szybkiego obiadu dla dwojga po obiad dla całej rodziny składający się z kilku dań. Gotowanie na parze w systemie wieżowym jest szybkie, efektywne i wygodne.
Marka Philipiak od lat promuje zdrowy styl życia
Kto miał chociaż niewielką styczność z produktami marki Philipiak, w tym z garnkami do gotowania na parze, dobrze wie, że nadrzędnym celem producentów jest promocja zdrowego stylu życia. Jego kluczowym elementem jest zdrowe odżywianie. Garnki wykonane ze szlachetnej, nierdzewnej stali są antyalergiczne, antybakteryjne i nie wchodzą w reakcje z przyrządzanym w nich jedzeniem.
Akutermiczne dno pozwala na równomierne rozchodzenie się ciepła w garnku, co pozwala uniknąć rozgotowania lub niedogotowania posiłku, a także umożliwia gotowanie w małej ilości wody. A powłoka non-stick na groszkowych patelniach umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu. A więc niezależnie od tego, jaką metodę gotowania ostatecznie wybierzemy, marka Philipiak udowadnia, iż z odpowiednimi garnkami może ona być znacznie zdrowsza. Unikając w kuchni tłuszczu i soli, dbamy o zdrowie swoje i swoich bliskich.