Włoska kuchnia w Twoim domu: przepis na risotto

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni przez Polaków. Coraz więcej osób chętnie przenoszą włoskie przepisy z najlepszych restauracji do swoich domów. Jednym z flagowych dań włoskich jest risotto. Można je przygotować na wiele sposobów, ale oryginalne risotto włoskie wymaga specjalnego traktowania. Jego prawidłowe przyrządzenie wymaga cierpliwości i praktyki. Poznajmy więc, w czym tkwi sekret prawdziwego, idealnego włoskiego risotto.

Po pierwsze: ryż do risotto

Kluczową kwestią w przygotowaniu idealnego risotto jest wybór ryżu. Potrzebny jest nam oryginalny włoski ryż z okrągłymi ziarnami.

risotto

Idealny ryż do risotto.

Nie nadaję się do tego natomiast ryż długoziarnisty, ponieważ się nie sklei, a także ryż paraboliczny czy ryż w torebkach, gdyż on również się nie sklei i nie wchłonie sosu.

Po drugie: właściwa technika gotowania

Kolejna ważna sprawa to technika przygotowywania risotto. Na początek należy pokroić małą cebulkę i przesmażyć ją na małym ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek oraz przypraw, do momentu, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy ją i odkładamy na talerzyk. Teraz należy wsypać ryż na patelnię i smażyć go, aż się zeszkli przez około 10 minut, delikatnie mieszając go drewnianą łyżką. Do ryżu dodajemy obsmażoną wcześniej cebulkę z przyprawami i całość zalewamy 1/3 szklanki białego lub czerwonego wina, uprzednio podgrzanego. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia. W drugim garnku przygotowujemy bulion, który powinien cały czas stać na małym ogniu, delikatnie się gotując. Przy pomocy łyżki wazowej wlewamy bulion do ryżu i mieszamy aż do wchłonięcia, pilnując by ryż się nie przypalił. Następnie powtarzamy tę czynność. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i tarty ser parmezan, mieszamy i gasimy płomień. Aby składniki dobrze się skleiły, odczekajmy około 3 minut. Jeżeli przygotowujemy risotto z sosem grzybowym lub mięsnym, powinniśmy przyrządzić go na osobnej patelni i w połowie gotowy dodać do ryżu, który również będzie w połowie ugotowany.

risotto

Przygotowanie prawdziwego risotto wymaga czasu i cierpliwości.

Tak przyrządzone risotto jest idealne do spożycia natychmiast po przygotowaniu – to charakterystyczna cecha dań kuchni włoskiej. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Smacznego!

Leave a Reply