Przepis na schab w ziołach

Schab to mięso bardzo znane w polskiej kuchni. Można z niego przyrządzić najrozmaitsze dania, pasujące zarówno na wykwintną kolację, jak i zwykły rodzinny obiad. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na schab w ziołach znaleziony w książce kucharskiej mojej Mamy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Schab w ziołach – przepis

SKŁADNIKI:

• 80 dag wędzonego schabu bez kości;
• 75 dag młodych ziemniaków;
• 75 dag fasolki szparagowej;
• 2 pomidory;
• 4 łyżki oleju;
• łyżka masła;
• pęczek natki pietruszki;
• gałązka rozmarynu;
• kilka gałązek tymianku i cząbru;
• 2-3 liście laurowe;
• sól i pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W dużym garnku gotujemy 1,5 litra wody. Mięso płukamy i wkładamy do wrzącej wody. Listki ziół obrywamy z gałązek i wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi. Schab trzymamy na bardzo małym ogniu przez około 45 minut, ważne, by nie zaczął się gotować! W tym czasie obieramy ziemniaki, płukamy, odsączamy i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni, tak, aby z zewnątrz były chrupiące, a w środku miękkie. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Następnie fasolkę oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cząbru. Gotujemy przez około 15 minut. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Po ugotowaniu fasolkę osączamy i wkładamy do rondla z gorącym tłuszczem. Dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy, kroimy, układamy na półmisku, polewamy kilkoma łyżkami wywaru i podajemy z fasolką oraz ziemniakami. Można posypać posiekaną natką pietruszki dla ozdoby i smaku. I gotowe!

schab w ziołach

Schab w ziołach

schab w ziołach

Schab w ziołach to pyszne danie, które z pewnością zasmakuje każdemu, kogo nim poczęstujecie. Jest lekkostrawne i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.