Nie gotuj w byle czym – czyli jak wybrać najlepsze garnki?

Podobno jesteśmy tym co jemy, dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na jakość codziennych posiłków. Wysoka wartość odżywcza naszego jedzenia w ogromnej mierze zależy od tego, w jaki sposób je przygotowujemy oraz w jakich naczyniach gotujemy. Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, to w naszej kuchni muszą pojawić się najlepsze garnki i przybory do gotowania.

W czym gotować?

Kupując nowe garnki, musimy zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Muszą być one nie tylko solidne i wytrzymałe, ale również wykonane z materiałów, które nie będą wpływały negatywnie na jakość przygotowywanych w nich potraw. W stopach metali jakie są używane do produkcji garnków nie może znajdować się: ołów, kadm czy niskiej jakości teflon. A to dlatego, że w przypadku uszkodzenia teflonu do jedzenia przenikają szkodliwe substancje w nim zawarte. Z kolei niklowane nie są wskazane dla alergików, gdyż nikiel jest alergenem.

Najlepsze garnki, patelnie i sztućce wykonane są z materiałów, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Powinny tez być odporne na działanie kwasów oraz bardzo wysokich temperatur.

garnki Philipiak patelnia

Jak wybrać garnki?

Najczęściej spotykane i wykorzystywane w polskich kuchniach, są garnki ze stali nierdzewnej, które cechuje odporność na uszkodzenia. Dno powinno być bardzo grube, aby nie przywierało do niego jedzenie. Powinno także równomiernie rozprowadzać ciepło. Garnki ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje z pożywieniem. Najlepiej wybierać naczynia, w których można gotować zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych – kryteria te spełniają garnki, patenie i sztućce Philipiak. Naczynia do gotowania są ponadto energooszczędne, antybakteryjne i antyalergiczne.

Garnki są wielofunkcyjne i do tego pięknie wyglądają, nawet najmniejsza patelnia Philipiak może stać się ozdobą kuchni. Nie należy zrażać się wysoką ceną naczyń i przyborów do gotowania oraz zastawy i sztućców, gdyż świadczy ona też o ich wysokiej jakości. Inwestując w produkty Philipiak inwestujemy również w swoje zdrowie. Gotując bez użycia soli i tłuszczu, w garnkach, które równomiernie rozprowadzają ciepło i długo, szybko odczujemy że naczynia te są również bardzo oszczędne. Warto zapoznać się z opiniami użytkowników, które odnajdziemy np. tutaj: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo.

Pełną ofertę naczyń do gotowania, w tym patelni, szybkowarów i naczyń do gotowania na parze oraz przyborów i akcesoriów kuchennych, a także pełne zastawy stołowe i sztućce Phulipiak znajdziemy na stronie producenta: http://www.philipiaksalony.pl/produkty.

Leave a Reply